۹۱۰۰۵۶۳۶ EN

برچسب ها

جدیدترین مطالب

مطالب پر بازدید

چاپ فلکسو

توسط پویا فراز خلاق | ۱۹ شهریور ۱۳۹۹

چاپ فلکسو (flexo printing) گونه‌ای از چاپ‌های برجسته و در واقع نوع امروزی چاپ لترپرس (چاپ با استفاده از حرف و تصاویر برجسته فلزی) است که در آن کلیشه ژلاتینی حاوی طرح، مستقیما با جنس چاپ شونده در تماس قرار گرفته و طرح مورد نظر را بر روی سطح منتقل می‌کند.

پس از آماده سازی کلیشه، کلیشه ژلاتینی انعطاف‌پذیر، بر روی غلطک مخصوصی نصب می‌شود. مرکب از منبع مرکب به سیلندر آنیلوکس و سپس به کلیشه می‌رسد. پس از این مرحله جوهر از روی کلیشه، به سطحی که باید چاپ روی آن انجام شود منتقل می‌شود. بر روی آنیلوکس حفره‌هایی وجود دارد که سبب می‌شود مقدار مشخصی رنگ از کلیشه به سطح چاپ منتقل شود. تعداد این حفره‌ها با توجه به نوع چاپ و کیفیت چاپ متغیر است. برای مثال آنیلوکس ۱۲۰ به این معنا است که در هر سانتی‌متر مربع ۱۲۰ حفره‌ی سرامیکی وجود دارد. در نتیجه هر چه شماره‌ی آنیلوکس بیشتر شود، در کارهای دقیق استفاده می‌شود و بالعکس. برای طرح‌های زمینه و رنگ‌های پنتون که یکدستی رنگ حائز اهمیت است از آنیلوکس با شماره‌های پائین‌تر استفاده می‌شود.

شما میتوانید انواع کارتن فلکسو را از ما خریداری کنید.

موارد استفاده از چاپ فلکسو

از چاپ فلکسو به دلیل استفاده از کلیشه ژلاتینی برجسته، برای چاپ روی هر سطحی مثل کارتن، پلاستیک، فویل، سلفون، لیبل، کاغذ و……… می‌توان استفاده کرد. این نوع از چاپ، یکی از پرکاربردترین روش‌های چاپی، برای چاپ بر روی انواع ورق است. برخی از متریال‌هایی چاپ فلکسو قابلیت چاپ روی آنها را دارد، عبارتند از:

در این نوع از چاپ امکان استفاده از طیف گسترده‌ای از مرکب‌های فرار و نیمه فرار وجود دارد که این را می‌توان یکی از مزایای بارز آن، نسبت به چاپ افست دانست. چاپ افست دارای وضوح بالایی است و روی سطوح صاف می‌تواند نتایج خوبی را باعث شود، اما امکان چاپ بر روی سطوح متفاوت را ندارد.

چاپ فلکسو
.فرآیند چاپ فلکسو

کلیشه

کلیشه یک ورق انعطاف پذیر از جنس ژلاتین است. کلیشه بعد از آنکه آماده شد، دور سیلندر مخصوص کلیشه در دستگاه چاپ بسته می‌شود. طرح روی کلیشه به جوهر آغشته شده و در نهایت روی سطح مورد نظر چاپ می‌شود. از این شیوه چاپ برای انواع سطوح از جمله پلاستیک، فویل، سلفون، لیبل، کاغذ و … استفاده می‌شود. از دیگر مزایای چاپ با کلیشه با توجه به نوع مرکب استفاده شده، می‌توان به خشک شدن سریع آن اشاره کرد که امکان چاپ چند رنگ در مدت زمان کوتاهی را می‌دهد. صفحات کلیشه دوام نسبتا بالایی دارند و اغلب می‌توان دفعات زیادی از آنها استفاده کرد. این موضوع می‌تواند هزینه‌های چاپ را کاهش دهد. بعلاوه هزینه تعمیر و نگهداری دستگاه‌های چاپ فلکسو پایین‌ است. این موارد چاپ فلکسو را جز یکی از پرکاربردترین روش‌های چاپی نموده است.

کلیشه
.کلیشه

اولین کلیشه‌ها به صورت دستی با کمک مغار آماده می‌شده است. برای اینکار ابتدا طرح بر روی کاغذ کشیده، سپس روی کلیشه ژلاتینی قرار می‌گرفت و با کمک مغار طرح مورد نظر کنده‌کاری می‌شد. پروسه انجام این کار طولانی بود و زمان زیادی برای آماده‌سازی کلیشه صرف می‌شد. طبیعتا این نوع از کلیشه‌ها نمی‌توانستند جزئیات زیادی داشته باشند و تنها امکان چاپ طرح‌های ساده و کلی وجود داشت.

انواع کلیشه

کلیشه آنالوگ

بعدها کلیشه‌سازی با روش آنالوگ معرفی شد. این روش هنوز هم کمابیش متداول است. برای ساخت کلیشه با روش آنالوگ، ابتدا سطح کلیشه خام با مواد حساس به نور پوشانده می‌شود. سپس فیلم طرح بر روی کلیشه خام قرار می‌گیرد و تحت فشار به سطح کلیشه نوردهی می‌شود. در مرحله بعدی کلیشه‌های نور دیده درون یک محلول اسیدی قرار می‌گیرند. طی این روش نقاط غیر حساس به نور توسط اسید خورده شده و طرح روی کلیشه ظاهر می‌شود.

کلیشه دیجیتال

امروزه کلیشه را می‌توان به صورت دیجیتال تهیه کرد. در این روش تمامی مراحل به صورت اتوماتیک و مستقیم انجام می‌شود. در روش دیجیتال نیازی به فیلم و نوردهی نیست بلکه طرح مستقیما بر روی کلیشه ایجاد می‌شود. این کار سرعت ساخت کلیشه‌ها را بالا برده و کلیشه‌ها را می‌توان با جزئیات زیاد در کوتاهترین زمان ممکن تولید کرد.


در ادامه می‌توانید فیلم مربوط به پروسه چاپ دستگاه فلکسو را مشاهده نمائید.


یک پاسخ به “چاپ فلکسو”

  1. […] حدالامکان از پرت جلوگیری شود. برای آشنایی با چاپ افست و فلکسو می‌توانید به مقاله‌های مربوطه مراجعه نمائید. در […]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیشتر بخوانید: